
Puerto-rico – Kuchnia
Kuchnię Puerto Rico można podsumować w dwóch słowach: rajska i zdrowa. Podstawowym składnikiem wielu potraw jest wieprzowina, która doprawiona jest świeżymi przyprawami, ogromną ilością kolorowych warzyw i roślin strączkowych. Uzupełnieniem każdego dania jest ryż i fasola. Smak przyrządzanych potraw często powala pikantnością.
W portorykańskiej kuchni odnajdziemy tropikalne bulwy, pikantne banany i inne egzotyczne wartości, których nie spotkamy w żadnej innej sztuce kulinarnej. Popularnym danie jest puree z mofongo, czyli mieszaniny pikantnych bananów, smażonych z owocami morza.
Ogromną popularnością na całej wyspie cieszą się wszelkie dary morza, w postaci egzotycznych ryb i wyjątkowych owoców morza. Największą ilość świeży ryb można skosztować w restauracjach rozmieszczonych na całym wschodnim i zachodnim wybrzeżu Portoryko. Tam możemy spróbować lokalnych gatunków ryb. W portorykańskim menu pojawiają się również specjały przygotowane na bazie kurczaka, wołowiny i baraniny. Najsmakowitsze z nich są chelutas – czyli ogromny kotlet schabowy, przyrządzony na głębokim tłuszczu lub smażony na ruszcie. Ulubioną przekąską miejscowych są chrupiące wieprzowe skórki. Na miejscu możemy spróbować wybornej łopatki serwowanej z oregano i czosnkiem – pernil de cerdo. Popularną przyprawą jest sofrito, czy aromatyczny sos z papryki, z dodatkiem ziół, czosnku i oliwy.
Kilka tradycyjnych dań przygotowywanych przez miejscowych kucharzy:
asopao – pikantny gulasz z pomidorów, przygotowany z ryżem, kurczakiem lub owocami morza
bacalaitos – solony dorsz w cieście
empanadillas – plackami z serem i mięsem homara






