
Etiopia – Kuchnia
W czasie pobytu w Etiopii warto napić się miejscowej kawy. Etiopskie powiedzenie mówi: „Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony napij się kawy”. Obrazuje ono doskonale miłość Etiopczyków do tego trunku i jego niezwykłą popularność w tym kraju.
W Etiopii kawę pije się wszędzie, to przy niej załatwia się interesy i odbywają się spotkania towarzyskie, a do dobrego tonu należy wypicie przynajmniej kilku filiżanek. Istnieje cały ceremoniał przyrządzania kawy, który zazwyczaj należy do obowiązków kobiety. Gorące, chwilę wcześniej uprażone ziarna wsypuje ona do moździerza i tłuczkiem ubija na drobny proszek. Następnie kawa gotowana jest w specjalnym dzbanku i po modlitwie odmówionej przez gospodarza rozlewana do małych czarek. Trunek ten w etiopskim wykonaniu jest niezwykle intensywny w smaku i aromatyczny.
Uwaga!Niekiedy Etiopczycy podają kawę soloną, z ostrymi przyprawami lub dodatkiem masła!
Etiopczycy podchodzą do jedzenia z dużym namaszczeniem i szacunkiem, gdyż nie zawsze mają go pod dostatkiem. Narodowym daniem jest injera, placek wielkości dużej pizzy przygotowywany z mąki zboża tef na kilka różnych sposobów. W środy i piątki – w Etiopii dni postne – dostaniemy w restauracji injerę wegetariańską z dodatkiem różnych warzyw i sosów, w pozostałe dni natomiast injera przyrządzana jest z wieloma gatunkami mięs i sosów mięsnych. Narodowe danie etiopskie jest zazwyczaj bardzo pikantne, dlatego warto zadbać o coś do popicia.





