Gwatemala – Kuchnia
Gwatemala to kraj graniczący z Meksykiem, dlatego w kuchni gwatemalskiej można zauważyć ogromne wpływy tradycyjnej kuchni meksykańskiej. W Gwatemali podobnie do Meksyku wszystkie potrawy składają się z podstawowych składników, takich jak kukurydza, fasolka, kurczak, papryka. Gwatemala jako jeden z niewielu krajów może pochwalić się tyloma odmianami kukurydzy. Na miejscu spotkamy tradycyjną żółtą kukurydzę, ale również czarną, fioletowa, pomarańczową i białą. Kukurydza w kuchni gwatemalskiej ma szerokie zastosowanie, służy do wyrabiania mąki i pasty, a także jest podstawą takich dań jak cuchitos i nachos, robi się z niej chrupki, tortillę a nawet słodycze. Oczywiście kukurydza podawana jest też jako samodzielna potrawa, najczęściej w postaci gotowanej kolby, ale równie dobrze może być upieczona lub grillowana wraz z limonką.
Typowy Gwatemalczyk rozpoczyna swój dzień o sytego śniadania. Tradycyjne śniadanie serwowane przez Gwatemalczyków, to głównie czerwona fasola, podawana z tortillą, jajkiem i bananem platanos. W kuchni gwatemalskiej kolejnym ważnym składnikiem, obecnym w każdej potrawie jest banan. Owoce bananowca mogą być przyrządzane na słodko, ale nie tylko, ponieważ w kuchni gwatemalskiej łączy się banana nawet z mięsem.
Tortilla serwowana w Gwatemali różni się znacznie od swojej hiszpańskiej i meksykańskiej wersji. W Gwatemali ten rarytas kulinarny wytwarzany jest z mąki kukurydzianej, w ten sposób, by uzyskać w efekcie końcowym cienki wypieczony placek. W Gwatemali tortilla jest odpowiednikiem chleba.
Po spożyciu śniadania czas na bogactwo owoców. W Gwatemali możemy rozkoszować się świeżymi ananasami, mango, papają, liczi, kokosami i przepysznym avocado.
Jedną z głównych potraw tradycyjnej kuchni gwatemalskiej jest chuchitos, czyli masa kukurydziana podawana z mięsem i pomidorami zawiniętymi razem liśćmi kukurydzy. Ogromną popularnością w całym kraju cieszą się dania rybne i owoce morza. Z tego typu specjałów trzeba spróbować zupy z mlekiem kokosowym, owocami morza i świeżą bazylią.
Na kolacje Gwatemalczycy delektują się drobnymi przekąskami w stylu catrachitas lub enchilados. Każda z tych potraw to tortilla przekształcona w pierogi gotowane na głębokim tłuszczu. Do catrachitas wkłada się ser z czerwoną fasolą, a do enchilados mięso mielone z kapustą i jajkami. Gwatemalczycy po takiej kolacji lubią odpocząć w rodzinnym gronie spożywając popularny w tym kraju rum.