Wycieczka.pl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
  /  Przewodnik   /  Litwa   /  Litwa – Kuchnia

Litwa – Kuchnia

Kuchnia litewska w znacznym stopniu przypomina tą, która jest serwowana w Polsce. Przez koneserów sztuki kulinarnej kuchnia litewska uważana jest za niezwykłe połączenie dwóch tradycji kulinarnych, a mianowicie polskiej i rosyjskiej.Do największych przysmaków litewskiego menu należą: Cepeliny – czyli pyzy ziemniaczane.W północnej Polsce można znaleźć ich odpowiednik – kartacze. Kolejną ciekawą potrawa są czebureki – duże pierogi smażone na głębokim oleju.Litwini serwują je wraz z gorącą zupą do popicia. Danie to wywodzi się z tradycji kaukaskiej.Dania karaimskie rozpowszechnione są głównie na Litwie i w większości są to różnego rodzaju pierogi, uszka, kopytka, skwarki, placki czy papki ziemniaczane.

Litwa słynie na całym świecie z przepysznych miodów pitnych, których w tym kraju jest niezliczona ilość.Można jest kupić w przeróżnych smakach i ciekawych opakowaniach od beczułek, karafek po szklane ozdobne butelki.Najsłynniejsze wódki to : Vilniaus degtine, w tym gediminas i bajorii.Najlepsze litewskie wina to: Anyksciu vynas.Litewskie piwa: Baltijos (4,7-6,2%). Kalnapilis (4,3-7,3%), Utenos (4,8%) oraz mocne Birzieciu (8,2%). Charakterystyczną nutkę smaku mają szawelskie Gubernija oraz sprowadzane z Estonii 7 Vienuoliai (7 mnichów).

Zostaw komentarz