Lotwa – Kuchnia
Warto także wspomnieć o kuchni łotewskiej, która w dużej mierze opiera się na daniach mięsnych. Polacy lubują się w tamtejszych potrawach i nic w tym dziwnego – uwielbiamy przecież gęste sosy na śmietanie. Każdemu łotewskiemu daniu towarzyszy ciemny chleb (niezwykle smaczny!). Pyszne są także wypieki, zwłaszcza bułeczki z serem, dżemem i makiem. Powinny nam także smakować łotewskie rogaliki i pączki.
I w kuchni tu możemy dostrzec wpływy innych państw, zwłaszcza Niemiec. Kuchnia łotewska charakteryzuje się prostotą, co nie znaczy, że nie jest ona pożywna. Na Łotwie popularne są wyroby z mąki żytniej i pszennej w tym chleb, który doczekał się kilku odmian. Nie brakuje nawet chleba z orzechami!
Łotysze uwielbiają warzywa strączkowe, które chętnie dodają do swoich potraw. Często jada się zatem szary groch z cebulką i słoniną popijany kefirem lub zsiadłym mlekiem z jęczmieniem, tzw. skabputra. Ponadto warto wspomnieć o tym, że szary groch podaje się jako jedną z potraw wigilijnych, a jego ziarna symbolizują łzy, które trzeba zjeść, by w przyszłości nie płakać.
Dania mięsne opierają się głównie na wieprzowinie. Uwielbiana jest golonka i galareta wieprzowa oraz nadziewane masą ziemniaczano-marchewkową, pierogi. Oczywiście nie można nie wspomnieć o rybach. Śledzie, dorsz, makrela, karp, leszcz i inne ryby stanowią ważny element kuchni łotewskiej.
Jeśli mowa o kuchni to warto opisać także łotewskie napoje. Koniecznie trzeba spróbować tamtejszego piwa, które w końcu wraca do łask. Popularną marką jest Aldaris i Pienalgas i rosyjskie piwo – Krievu alus. Oczywiście w Łotwie uwielbiany jest kwas chlebowy, który możemy kupić niemalże w każdym sklepie.