Wycieczka.pl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
  /  Przewodnik   /  Niemcy   /  Niemcy – Kuchnia

Niemcy – Kuchnia

Kuchnia niemiecka jest zróżnicowana w zależności od regionu. Każdy land ma inne zwyczaje przyrządzania potraw oraz inne tradycje kulinarne. Na zachodzie kraju widać wpływy Szwajcarii i Francji. W kuchni z tego regionu dominują warzywa. Na południu np. w Bawarii potrawy są bardziej syte i tłuste. Kuchnia niemiecka jest bardzo bogata pod względem swojego kulturowego pochodzenia, można w niej spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, dalekowschodnie. Mimo to same dania nie należą do bardziej wyszukanych., aczkolwiek godnych spróbowania.

Kuchnia niemiecka uważana jest za jedną z najbardziej kalorycznych i tłustych na świecie. Potrawy przyrządzane są głównie z mięsa wieprzowego: mają różnorodne gatunki kiełbas, charakterystyczne kiełbaski (frankfurterki), doskonałe wędliny.

Niemcy uwielbiają spożywać jedzenie w dużym gronie i w charakterze biesiady.

Najbardziej znanym piwem jest tradycyjny pils a wyróżniającymi gatunkami jest weizen czyli białe piwo z górnej fermentacji (50% udziale słodu pszenicznego). Do piwa jada się najczęściej białą kiełbasę i golonkę.

W dniu św. Marcina (11 listopada) na stołach króluje gęś a na niemieckich stołach pojawiają się bardziej wyszukane dania jak gęsie pipki – nadziewane żołądki z pieca.

Najbardziej popularnym napojem jest kawa, przebija ona nawet herbatę.

Popularnym dodatkiem do potraw jest kapusta: gotowana, smażona, kiszona. Zieloną marynuje się jako Sauerkraut, czerwoną zaś gotuje z jabłkami w celu sporządzenia Apfelrotkohl.Powszechnie lubiane przez Niemców są także szparagi. Sezon na szparagi trwa od kwietnia do czerwca. W tym okresie większość restauracji serwuje specjalne, szparagowe menu, którym w sposób szczególny zachwycają się turyści.

Kolejnym elementem kuchni niemieckiej jest ziemniak. Niemcy jędzą go głownie pieczonego, smażonego (krojony – Bratkartoffeln lub tarty – Kartoffelpuffer) czy dodawany do zimnych sałatek. Rzadko robi się z niego purée, częściej zaś knedle. Lubiane również w Polsce.

Specjałem łatwym do przyrządzenia jest Eintopf – duże, jednogarnkowe danie które zastępuje cały obiad. W zależności od składników przypomina zupę, potrawkę, bądź gulasz. Niemcy wrzucają do niego niemal wszystko, co nawinie się pod rękę.

Popularne dania kuchni niemieckiej:

Kassler – peklowana, wędzona wieprzowina

Sauerbraten – pieczona marynowana wieprzowina

Schweinebraten – pieczeń wieprzowa

Eisbein – golonka

Wurst – kiełbaski

Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana

Biersuppe – zupa piwna

Birnen, Bohnen und Speck – Boczek z gruszkami i fasolka.

Kartoffeln mit Leinöl und Quark – Ziemniaki z serkiem i olejem lnianym

Schweinshaxe – pieczona golonka

Specksalat – Słodko-Kwaśna Sałatka Ziemniaczana z Boczkiem

Thüringer Bratwurst – Smażona Kiełbasa

Currywurst – pieczona bądź gotowana kiełbasa wieprzowa posypana curry i polana ketchupem

Zostaw komentarz