Chile – Kuchnia
Chilijskie potrawy, choć mało wyszukane są bardzo smaczne. Najważniejszym posiłkiem dnia jest obiad. Podstawą większości dań są smaczne mięsa pochodzące z miejscowych pastwisk, a także należące do najlepszych na świecie owoce morza wyławianie z wód Pacyfiku. Bardzo ważną rolę podczas posiłku odgrywają trunki, przede wszystkim miejscowe czerwone wino, z którego słynie Chile oraz pisco. Pisco to lokalny napój alkoholowy powstały ze specjalnie destylowanego i wzmacnianego wina, który można spożywać sam, ale częściej stanowi on składnik różnego rodzaju drinków.
Potrawy, które warto spróbować:
Cazuela – rosół z ziemniakami i kukurydzą oraz wołowiną lub kurą
Pastel de chochlo – zapiekanka z kukurydzy z warzywami, kurczakiem i wołowiną
Curanto – gulasz ze skorupiaków, różnych mięs i ziemniaków
Sopa de marisos – bardzo gęsta i pożywna zupa
Paila marina – gęsta mieszkanka warzyw i ryb
Chupe de congrio – gulasz z węgorza morskiego
Chupe de locos – gulasz z duszonych w maśle i tartej bułce skorupiaków
Empanadas – duży pieróg z mięsem, cebulą, jajkiem, oliwkami, a czasami nawet z rodzynkami, serem, owocami morza lub rybami
Humitas – masa zgniecionej i ugotowanej kukurydzy o konsystencji gęstego budyniu, zawijana w duże liście kukurydzy.
Chile to najstarszy kraj winiarski w południowej części świata. Tradycje wyrobu tego trunku sięgają XVI w., a picie wina jest tam ściśle związane ze stylem i filozofią życia. Miłośnicy napoju Bahusa mogą zwiedzać Chile podążając szlakiem krajowych winnic. Panujący w kraju słoneczny i stosunkowo suchy klimat oraz specyficzne warunki środowiskowe pozwalają na uprawę wielu unikalnych gatunków i szczepów wina, których wyprodukowanie jest bardzo trudne w innych częściach świata. Co istotne, kraj wolny jest od owada zwanego filaksera stanowiącego największy postrach winiarzy. W znacznej większości krajów winiarskich owad ten jest przyczyną zniszczeń ogromnej ilości upraw winogron.
Chile jest jedynym krajem na świecie, gdzie niektóre winnice mają ponad 100-letnie winorośle. Winnice sięgają od suchej doliny Aconcagua znajdującej się na północy kraju, aż do Chillan – miasta położonego na południowym krańcu Chile. Najbardziej znanym i prestiżowym regionem winiarskim jest prowincja Maipo, położona 100 km od stolicy kraju Santiago. To stamtąd pochodzą najlepsze odmiany win, w których niekwestionowanie króluje savignion. Odwiedziny w dolinie Maipo będą nie lada gratką dla miłośników biesiadnego stylu życia. Odwiedzanie winnic, degustacje trunków, smakowanie tradycyjnych posiłków, biesiady, taniec i radość – to wyznaczniki tamtejszego stylu życia. Szczególnie warto odwiedzić dwie winnice Undurraga – nowoczesną, produkującą i eksportującą ogromne ilości wina, która zachowała jednak niepowtarzalny klimat starych winnic oraz mniejszą, rodzinną winnicę Cava del Roco, w której większość procesów przygotowujących wino jest wykonywane tradycyjną ręczną metodą. Marki warte polecenia: Sena, Almaviva, Torreón de Paredes, Undurraga, Cousino Macul, Von Siebenthal, Los Acantos, Tarapacá, Estampa.