Francja – Kuchnia
Kuchnia francuska to jedna z najznamienitszych kuchni Europy. Francuska sztuka kulinarna kojarzy się z jednej strony z wyszukanymi potrawami przygotowanymi z kolorową wyobraźnią i przesadzoną wyniosłością, z drugiej zaś z prostotą i spokojem francuskiej wsi. W obu przypadkach nie brakuje charakterystycznej dla francuskiej kuchni precyzji i wyjątkowego smaku.
Jedno jest pewne Francja w czasach swojej świetności odbiła swoje piętno na wielu kulturach, a kuchnia przygotowywana przez francuskich mistrzów zmieniła smak wielu potraw podawanych nie tylko na salonach, ale i w każdym europejskim domu.
Podstawową zasadą, która kieruje dobrym smakiem w kuchni francuskiej jest dbanie o każdy nawet najdrobniejszych szczegół, świeżość i wysoka jakość produktów.
Tradycyjna kuchnia francuska to wytrawne wino, najlepsze na świecie pleśniowe sery, wyszukane dodatki i najlepsze na świecie wędliny. To kuchnia, która zaspokoi najbardziej wyszukane wymagania.
Francja jako jeden z niewielu europejskich krajów może w pełni korzystać z bogactw natury. Zróżnicowane położenie geograficzne i dogodne warunki klimatyczne czynią kuchnię francuską w pełni komplementarną. Na francuskich stołach nie brakuje owoców morza i ryb słodkowodnych, skorupiaków, mięczaków, serów, wołowiny, wieprzowiny, pełnej palety warzyw, owoców i świeżych przypraw.
Kuchnia francuska podzielona jest w zależności od regionu, dlatego każda część Francji ma odrębny smak. Region nadmorski oczywiście słynie z owoców morza. Specjalnością rolniczej Pikardii są naturalne produkty wiejskie, takie jak: zupy jarzynowe, pasztety z kaczych wątróbek, krem Chantilly – przyrządzony z mleka, śmietany i cukru, a także słynna tarta z rabarbarem. Burgundia to wina burgundzkie, ślimaki i musztarda Dijon. Prowansja to oliwa z oliwek, ryby i zioła prowansalskie.
Prawdziwy smak francuskiej kuchni opierał się na sosach przygotowanych ze śmietany, masła i mąki, obecnie w kuchni francuskiej naturalne metody wyparły ciężką tradycję. Młodzi szefowie kuchni stosują delikatne sosy, które powstają z mięsa, ziół i przypraw. Nowoczesna kuchnia francuska skraca czas gotowania, po to aby zachować wszystkie cenne wartości odżywcze każdego z produktów.
Niezastąpioną częścią w kuchni francuskiej stanowią wina, które są uznane za jedne z najlepszych na świecie. Francja znana jest również z wytwornego koniaku, najlepszych szampanów, wina jabłkowego – Cidre, jabłkowej wódki – Calvados.