Wycieczka.pl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
  /  Przewodnik   /  Indie   /  Indie – Kuchnia

Indie – Kuchnia

Kuchnia indyjska w pełni ujmuje piękno mijających chwil w tym kraju. Pełno tutaj bogactw pochodzący z natury. Kuchnia indyjska to powiew świeżości i kolorów.
Sztuka kulinarna serwowana w Indiach jest jak żywą paleta francuskiego impresjonisty, tutaj na każde danie spadają kolorowe przyprawy. Szafran, chilli, curry, imbir, kurkuma, kardamon – ten wspaniały popis kontrastów i barw tworzy unikalny aromat kuchni indyjskiej.

Charakterystyczną cechą współczesnej kuchni indyjskiej jest bogactwo smaków pochodzących z produktów wysokiej jakości. Każde danie to osobna mozaika różnorodnych składników. Ta niepowtarzalność potraw opiera się na odpowiednim dobieraniu przypraw.
Kuchnia indyjska odzwierciedla rzeczywistość tego kraju, to jak spotkanie dwóch przeciwstawnych światów: mocnej rzeczywistości z cukierkowym bogactwem indyjskich pałaców. Dania przygotowywane przez indyjskich szefów kuchni z jednej strony są wyjątkowo ostre, zaś z drugiej do przesady ociekają słodkością.

Kuchnia indyjska jest ważną częścią codziennego życia,  posiłek jest wręcz łączony z religią. W tradycyjnym menu indyjskim odnajdziemy w większości dania wegetariańskie. Wyjątkiem jest północna część Indii, gdzie spożywa się dużo baraniny, drobiu i jagnięciny. Oczywiście wszystko jest zależne od religijności –  ortodoksyjni hindusi są jaroszami.
W kuchni indyjskiej wyróżniamy zróżnicowanie ze względu na podział kulturowy różnych regionów kraju. Kuchnię indyjską można podzielić na cztery odrębne tradycje kulinarne.  
Zachodnie część Indii to tzw. kuchnia bombajska. Popisowym daniem regionu jest kaczka bombajska. Warto również spróbować znanej na całym świecie chałwy, która jest deserem reprezentatywnym dla regionu. 

Sztukę kulinarną północnej części Indii ukształtował islam. Na północy podstawą każdego dania są chlebki pszeniczne, a także potrawy przygotowywane są z baraniny, drobiu i wieprzowiny. Niemal każdy posiłek serwowany jest wraz z gotowaną soczewicą.
Kuchnia wschodu opiera się na ryżu, soczewicach i rybach. Porcje podawane w tym regionie są o wiele mniejsze niż w pozostałych częściach kraju. Wschód wyróżnia się słodkimi potrawami przyrządzanymi z białego sera.

Południe to kuchnia wegetariańska z charakterystycznymi dla tego regionu ostrymi przyprawami. Do wielu dań dodawany jest kokos i mleko kokosowe. Główny posiłek kończy się potrawą przygotowaną z ryżu i jogurtu, która ma na celu złagodzenie pieczenia po wcześniejszych, ostrych potrawach.

Zostaw komentarz