Australia – Kuchnia
Egzotyczna dla turystów jest z pewnością kuchnia australijska. W restauracjach można skosztować duszonej samosa z kangurzego ogona. Nie mniejsze zainteresowanie budzi pasztet z emu, dziczyzna wędzona w liściach drzewa gumowego, mięso z jagnięcia.
Typowa jest bryła mięsa z ciemnym sosem podana w foremce – trzeba tego spróbować, mimo nieapetycznego wyglądu, bo jest to tradycyjne danie Australijczyków.
Podniebienie kusi także frittata z anyżu, sałata Warrigalgreens. Deser którego trzeba spróbować to lody z nasion akacji australijskiej.
Jako nowoczesną kuchnią australijską należy rozumieć potrawy związane z zagranicznymi wpływami kulinarnymi, ale jednak nie tracące swej lokalności.
Najlepszym dodatkiem do chleba jest vegemite. Specjał ten to ciemna, gęsta, drożdżowa maź.
Wśród trunków należy wymienić najpopularniejsze Fosters, VB (Victoria Bitter), Melbourne, XXXX (four-ex), Swan, Cascade, Tooheys Red, Carlton Draught.
Najlepsze piwo produkują browary z Cascade (Tasmania) i Coopers (Australia Południowa). Coopers produkuje również mocnego portera (stout).
W Australii uprawa winorośli rozwija się w Hunter Valley w Nowej Południowej Walii oraz Barossa Valley w Australii Południowej. Winorośl uprawiana jest także w rejonie Coonawarra, McLaren Vale i w malowniczych okolicach Clare Valley. Mała winnica znajduje się w Alice Springs.
W winnicach można skosztować wyrobów winnych. Nie jest to żaden problem, turysta wchodzi i prosi o szklaneczkę wybranego przez siebie gatunku. Trzeba jednak uważać na szklaneczki – nie są one za duże, czasami mniejsze od kieliszka, a tylko trochę większe od naparstka. Po wielokrotnej degustacji, dobry zwyczaj wymaga dokonania zakupu.
Turyści mogą rozkoszować się smakiem znakomitych win w przerwach między intensywnym zwiedzaniem terenu australijskiego kontynentu. W każdym regionie uprawy winorośli wytwarzany jest inny gatunek wina.
Hunter Valley to zagłębie wina białego (zwłaszcza chardonnay), Barossa powinna kojarzyć się ze shiraz, Coonawarra z winem czerwonym, a Wiktoria to region produkcji porto i muszkateli.