Birma – Kuchnia
Kuchnia Birmy stanowi mieszankę dwóch słynnych kuchni świata indyjskiej oraz tajskiej.
Jak w większości krajów azjatyckich podstawą większości dań jest ryż z
różnymi dodatkami – mięsem, rybami i warzywami.
Z mięs popularna jest
baranina, jagnięcina i mięso kozie, ze względów religijnych nie jada
się natomiast wołowiny. To najczęściej wykorzystywanych warzyw należy
soczewica, fasola i groch, natomiast co ciekawe ziemniak jest warzywem
drogim i mało popularnym. Ważnym elementem birmańskiej diety są owoce –
kokos, granat, jabłka, ananasy itp. Wiele dań przygotowywanych jest
również z owoców morza – ryb, krabów, kalmarów, krewetek, homarów,
kałamarnic.
Najpopularniejszym napojem w Birmie jest zielona herbata podawana do każdego posiłku.
Wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, tamaryndu i kurkumy
Khao Soy – rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny
Tampura – ryż z warzywami