Wycieczka.pl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
  /  Przewodnik   /  Malta   /  Malta – Kuchnia

Malta – Kuchnia

Na kuchnie maltańską składają się potrawy, które charakteryzują się prostotą wykonania, świeżością i dużą wartością odżywczą.  Dania serwowane przez miejscowych szefów kuchni zawierają dodatki warzyw, owoców i bogactwo przypraw. Kuchnia maltańska to głównie ryby i owoce morza. W maltańskiej tradycji kulinarnej wszechobecne są wpływy kuchni włoskiej i angielskiej, dzięki czemu oprócz typowo śródziemnomorskich dań odnajdziemy potrawy z makaronu, a także steki z mięsa baraniego i wołowiny. Typowe menu miejscowych restauracji zawiera wszelkie bogactwo smaków, wyłowione prosto z morza. Smakosze tego typu atrakcji kulinarnych mogą spróbować homarów, kałamarnic, krewetek, krabów, ośmiornicy, a także takich nietypowych gatunków ryb jak: seriola, granik, wrakoń. Serwuje się wyłącznie świeże ryby, przyrządzone tak, aby wydobyć głębie smaku każdego gatunku. Miejscowi kucharze często podkręcają smak jedynie szczyptą czosnku, morską solą i oliwą.

Mieszkańcy Malty uwielbiają zdrowe jedzenie, dlatego w tradycyjnym jadłospisie pojawia się pełno warzyw. Zdecydowanie najbardziej apetyczne są świeże warzywa nadziewane farszem ze świeżą pietruszką, oliwkami, ziołami, z dodatkiem suchego pieczywa i pomidorów.

Ogromną popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju zupy i ucierane kremy. Najsmaczniejszy z nich jest bulion wołowy, przyprawiony selerem, kabaczkiem, rzepą i startym serem, a także jarzynowa podawana na trzy różne sposoby, między innymi z kozim serem.

Czym byłaby tradycyjna kuchnia śródziemnomorska bez makaronów? W kuchni maltańskiej nie brakuje tej tradycji. Pasty, to przede wszystkim ravioli podawane z ricottą, a także ryż z dodatkiem wołowiny, jaj, pomidorów i szafranu. Do każdego dania podawane jest maltańskie wino, które jest tańsze od włoskiego, ale wyróżnia się równie wykwintnymi walorami smakowymi. Za najznakomitsze z maltańskich win uważa się bukiet Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Trebbiano.

Smakosze innych alkoholowych trunków, będą równie zaskoczeni co kiperzy. Malta może pochwalić się bardzo przyzwoitym piwem Farson’s Blue Label i Hopleaf, które warzone jest według starych tradycji browarniczych.

Zostaw komentarz