Wycieczka.pl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
  /  Przewodnik   /  Peru   /  Peru – Kuchnia

Peru – Kuchnia

Warto także zasmakować  peruwiańskiej kuchni. Typową potrawą jest ceviche de corvina, czyli marynowana ryba z cytryną, cebulą i chili. Ryba podawana jest z ziemniakami na zimno. Jeśli dodamy krewetki otrzymamy ceviche de camarones. Peruwiańczycy traktują to jednak jako przystawkę, a nie pełnowartościowy posiłek. Pyszny jest również stek podawany ze smażoną cebulą, ziemniakami, pomidorami i ryżem, czyli lomo saltado.

Jeśli ktoś lubi owoc awokado powinien spróbować palta a la jardinera. Miłośnicy zup poczują się wyróżnieni, gdy zasmakują sopa a la criolla, która podawana jest z makaronem. W jej skład wchodzi wołowina, warzywa, mleko i jajko. Już niewielka jej ilość nas nasyci. Tuż po przybyciu do Peru należy wypić Mate de coca, czyli napój z liści koki, który ma ułatwić nam aklimatyzację. Jeśli preferujemy jednak standardowe piwo, powinniśmy spróbować Cusco i Arequipa.

Zostaw komentarz